Teljes kiőrlésű kenyér

Még sosem készítettem kétszer ugyanúgy a kenyeret.. 🙂 szerintem ehhez nem szükséges szigorú recept, de leírok egy példát, kísérletezzetek Ti is bátran 😉

Hozzávalók:

  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 g zabpehely lisztté őrölve
  • 55 g búzasikér
  • egy marék tökmag
  • 40 g lenmag
  • 2 evőkanál olvasztott kókuszolaj
  • kb 260 g meleg víz (annyi, hogy összeálljon a tészta)
  • 25-35 g friss élesztő (nem mértem, de kicsit több mint a fele volt 🙂 )

Elkészítés:

Minden száraz hozzávalót elkeverünk majd belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a kókuszolajat és apránként a vizet. Kézzel vagy robotgéppel jól összegyúrjuk pár percig (=dagasztjuk ?? 😀 igazából ezt soha nem tanultam vagy olvastam…valamiért úgy gondolom így kell 😀 nekem így sosem volt bajom a kenyérrel, de akit érdekel a dagasztás tudománya esetleg olvasson utána 😛 ). Ha megvan a nagy gombóc, ami már nem ragad és formázható, akkor egy tálba helyzeve konyharuhával fedjük le és pihentessük 60-70 percig, lehetőleg melegebb helyen. Amint letelt az idő nyomkodjuk a tésztát szilikonos kenyérformába, ha ez nincs akkor formázzunk belőle cipót, vagy bármit. A tetejét bevághatjuk néhányszor, hogy minél divatosabb legyen. 🙂 Takarjuk le és pihentessük addig, amíg fel nem melegszik a sütő 200 fokra. Ezután 30-35 perc alatt süssük készre. 🙂

Jó étvágyat!

Reklámok

3 hozzászólás Új írása

  1. Varga Brigitta szerint:

    Szia! 🙂
    Olyan kérdésem lenne, hogy mit takar az hogy “belenyomkodjuk” a formába? Szó szerint nyomkodni kell vagy ahogy beleesik?
    Előre is köszönöm a választ!

    Kedvelés

    1. zsofkaa szerint:

      Ahogy beleesik :))

      Kedvelés

      1. Varga Brigitta szerint:

        Köszönöm a gyors választ!! 🙂

        Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s